Jdi na obsah Jdi na menu

Životopis

 Pochází z umělecké rodiny; je třetím ze sedmi dětí divadelního herce irského původu Christophera Culkina a jeho teta Bonnie Bedeliaová je také známou herečkou. Už od svých čtyř let hrál v TV reklamách a na jevišti The Ensemble Studio Theatre, kde slavil úspěch ve hře Buster B. a Olivia, kterou mu napsala na tělo dramatička Shirley Kaplanová.


Navštěvoval Školu amerického baletu George Ballanchinea a před film. kamerou debutoval rolí vnuka úspěšného spisovatele (Burt Lancaster), na jehož oslavě sedmasedmdesátých narozenin se sejde početná rodina, v sentimentálním snímku Rocket Gibraltar (r. D. Petrie).

Po několika vedlejších úlohách z něho rázem učinila dětskou hereckou hvězdu první velikosti postava osmiletého Kevina, jehož rodiče nedopatřením nechají přes vánoční svátky doma a on tam zažije celou řadu dobrodružství se dvěma zlodějíčky (Joe Pesci a Daniel Stern), v mimořádně úspěšné rodinné komedii Sám doma (r. Ch. Columbus).
Hrál také v dalších dílech sám doma-ztracený v NEW YORKU, sám doma a bohatý sám doma 1,2

Vedle sympaticky rošťáckých hrdinů, které ztělesnil v dalších komediích, těžících vesměs z jeho popularity, vytvořil překvapivě také zápornou roli malého cynického zločince Henryho, který dokáže rafinovaně ničit a zabíjet s pokryteckou maskou hodného dítěte, v rodinném psychothrilleru "Dobrý" synek (r. J. Ruben).

V říjnu 2000 se představil na jevišti londýnského Vaudeville Theater po boku Irène Jacobové ve hře Richarda Nelsona Madam Melvilleová. 1998 se oženil se sedmnáctiletou Rachel Minerovou.